Maatschappij, Uitgelicht
comments 28

Heilige huisjes vallen om

Er was ooit een tijd dat je alles accepteerde zoals het was. Je zat gerust je hele leven bij dezelfde huisarts ook al vond je dat een naar persoon. Dat was nou eenmaal je huisarts. Je twijfelde niet snel aan de autoriteiten. De televisie gaf je een ongekleurd beeld over de wereld. De bank daar lag je geld veilig in een kluis. Suiker was voedsel voor de hersenen. Melk daar kreeg je sterke botten van. Grote instituten, politici en multinationals hadden het beste met je voor. En de maaltijd die op tv werd aangeprezen door een vriendelijke mevrouw vertrouwde je meer dan de wortels uit je eigen tuin.
Nu lijkt het erop alsof we onze onschuld verliezen. Als een kind dat er achter komt dat zijn ouders niet perfect zijn. Of eigenlijk als een kind dat er achter komt dat zijn ouders hem jaren hebben voorgelogen. Wat moet dat kind nog geloven?

De voedingsindustrie maakt ons ziek. Politici zijn als was in de handen van gehaaide lobbyisten. Banken die worden gered met ‘ons’ geld gaan daarna zonder blikken of blozen weer gokken op de beurs. Gepatenteerde medicijnen blijken niet te genezen. Terwijl geneeskrachtige kruiden worden verboden. Sportuitslagen staan van te voren vast. En terwijl wij braaf ons afval recyclen blijken zo ongeveer alle apparaten die we aanschaffen te zijn geprepareerd om niet langer dan een paar jaar mee te gaan.

Waarom leven we in een door de leugen geregeerde wereld?
Daar is maar één antwoord op. Hebzucht. Meer geld, meer macht, meer controle.
Iyanla Vanzant zei heel mooi ‘Greed is taking more then you give.’ Hebberig zijn betekent dat je meer neemt dan je geeft.
Het gevolg van deze hebzucht is dat het milieu wordt vernietigd en de ongelijkheid weer net zo groot of groter is dan aan het begin van de vorige eeuw.

Veel mensen hebben hun ogen geopend, schandalen komen aan het licht. Heilige huisjes vallen om. Maar van een wederopbouw is nog geen sprake. De heilige huisjes hebben dan wel hun geloofwaardigheid verloren. We lachen ze uit. Wijzen ze na. Maar fysiek staan ze nog overeind. Rijker, arroganter en machtiger dan ooit. Zolang wij niet het heft in eigen handen nemen zal daar niet veel aan veranderen. De tijd dat we klagen bij de overheid die naar ons luistert en onze problemen oplost is voorbij. Die zitten te veel verstrikt in het web.

Burgers starten nu eigen initiatieven. Op grote en hele kleine schaal timmeren we gezamenlijk aan een duurzame wereld. Mensen doen aan kledingruil, maken hun eigen shampoo en wasmiddel, delen hun auto en hun gereedschap. Ze hoeven niet meer de nieuwste flatscreen, de nieuwste telefoon. Moestuinen poppen overal op. Er wordt een sport van gemaakt om zo duurzaam mogelijk te leven.

Toch blijft biologisch eten voor de meeste mensen een luxe. Worden natuurlijke geneesmiddelen nauwelijks vergoed. En het is niet alsof we geen telefoons of wasmachines meer nodig hebben.
En dan heb ik het nog niet over miljarden andere mensen op deze planeet die zich voor het eerst van hun leven een nieuwe iPhone kunnen veroorloven.
Willen we de macht zelf weer in handen krijgen moet het roer radicaal om.

Moeten we de straat op? Massaal onze stem laten horen? Dat we tegen de verspilling van multinationals zijn? Dat we geen Monsanto gewassen willen eten? Dat we geen oorlog willen voeren in Syrië? Dat we tegen de TTIP regeling zijn? Dat we onze privacy terug willen?

Om massaal de straat op te gaan, heb je een massa nodig. En hoewel een grote groep mensen wakker is geschud. Is er van een massa nog geen sprake. Het grootste gedeelte van de mensen in Nederland is zich helaas nog niet bewust van de gevaren van het plunderen van grondstoffen door multinationals, de gevaren van de opmars van de genetisch gemodificeerde gewassen, de gevaren van het verbieden van geneeskrachtige kruiden, de gevaren van geraffineerde voedingsmiddelen. Na een drukke werkdag ploffen de meeste mensen op de bank, kijken het nieuws en maken zich druk om het vluchtelingenprobleem. Ja, een assielzoekerscentrum in hun wijk, daar gaan ze voor de straat op.

Als iedereen eindelijk een keer door heeft wat de situatie werkelijk is dan zijn de plannen van grote multinationals en politici er al lang doorheen gedrukt.
Maar de heilige huisjes blijven vallen. Iedere dag staan er weer meerdere artikelen online waarin de waarheid aan het licht wordt gebracht. Het internet is de nieuwe ‘straat’. We laten massaal onze stem horen. Online en internationaal. We vinden elkaar met dezelfde visie en dezelfde dromen over een duurzame, vreedzame wereld.

Daarom heb ik vertrouwen. De wakkere massa blijft groeien, is mondig en actief. Deze groep gaat het verschil maken. Het is een sneeuwbal die groter en groter wordt. En uiteindelijk rollen die oude heilige huisje gewoon mee. Dan kijken we in de lente wat de schade is. En kunnen we echt beginnen aan de wederopbouw. Daar verheug ik me op.

De duurzame meisjes zijn benieuwd naar jouw mening!

 

28 Comments

   • Sigrid Van der Ploeg says

    En goede site heb je zelf! Handige link voor in blog over duurzame kleding waar ik aan werk.

 1. Wij denken er precies zo over als jullie. We proberen “de honderdste aap” te realiseren: zoveel mensen als nodig is om (quantumfysisch gesproken) de bewustzijnskanteling te realiseren. Kunnen we op eoa manier de krachten bundelen?

  • Helen Buijs says

   Wij bundelen onze toch krachten al? Quantumfysisch gesproken 🙂
   Die kanteling gaat er komen, dat zal niet lang meer duren.

 2. René Hanneman says

  Beste meiden, ik juich elke verandering ten goede toe dus ook jullie initiatief.
  Ik voel aan alles dat de verandering al geruime tijd gaande is en ook niet meer valt te stoppen, simpelweg omdat de ‘oude krachten en machten’ steeds meer van hun invloed verliezen. Net zoals de natuur in het voorjaar begint te ontwaken, worden steeds meer mensen wakker omdat ze diep in hun hart voelen dat de huidige (schijn)wereld hun niets meer te bieden heeft.

  Ik ben benieuwd wat wij voor elkaar kunnen betekenen, want ik ben op mijn eigen_wijze manier ook bezig om de wereld te verlichten…

 3. Catharina says

  En wat is er met een MAGRAV om zelf je eigen energie te maken? Dan houdt de afhankelijkheid van degenen die veel te dure en voor de wereld schadelijke energie maken op…. In Italie en Oostenrijk zijn er al veel huishoudingen die het hebben en ook voor de auto is er een apparaat waarmee je de helft van de benzine spaart.

 4. Joelle says

  Helder beschreven, dank voor het helpen anderen inzicht te geven en te schetsen waar het naartoe gaat. Zo ervaar ik het ook! Voorlopig ben ik lokaal actief om uiteindelijk mee te helpen met opbouwen hoe dan ook. En onze moestuin is hier heilig. Wat een rijkdom is het om echt eten zo uit de tuin te halen. Daar van te genieten en andere van mee te laten genieten is al een beetje opbouw en dat wordt alleen maar meer.

 5. Jullie stijl past mij. Fijn! Ik ben lang nog niet duurzaam, maar wel bewust. Graag zou ik willen kijken of wij samen kunnen werken. Sinds kort heb ik een online magazine en zou heel graag op een luchtige en leuke manier over duurzaamheid kennis willen delen.
  Ben benieuwd of jullie hiervoor openstaan.

  Groetjes,
  Yfke

  • Helen Buijs says

   Leuk om te horen Yfke! We nemen binnenkort contact met je op. Er kunnen niet genoeg duurzame meisjes zijn in de wereld.

 6. Pat van Son says

  In de VS is bekend geworden dat mais door de grote hoeveelheid aanwezige pesticide niet meer op de lijst van voeding staat maar op de lijst van pesticiden.
  Waarom is er een enorme toename van kanker patiënten?
  We worden wakker nu idd veel heilige huisjes omvallen.
  Dank voor dit prima artikel

 7. Roy says

  Een ‘hier word ik blij van’ artikel.
  En ik hoop eerlijk waar dat mensen zoals jullie deze boodschap blijven herhalen tot dat ‘de massa’ tot dit inzicht komen.
  Want laten wij wel wezen, de informatie is overal maar de kennis en kunde. En de prikkel. Dat ontbreekt er mischien bij nog teveel mensen om het daadwerkelijk selectief te kunnen en te willen ordenen. Maar hoe kickstart je dat, dat tot inzicht komen en die onderlinge erkenning ervan?
  Is het al gaande?
  Dat massa effect? Zo ja, hoe dat te versnellen.
  En het is natuurlijk ook al lastig genoeg gezien de hoeveelheid contra-informatie die ertussen word geslingerd. Lastig al die diverse belangen.
  Who knows.
  Kracht zit hem in de herhaling.
  Mooi artikel waarvan ik een glimlach krijg, thanks.

 8. Els de Bakker says

  Top, ga hem delen. Goed artikel. Of we aan opbouwen in deze lente al kunnen beginnen, betwijfel ik. We zullen echt zelf nog veel meer huisjes om moeten trekken. En dus de kritische massa bereiken. Dit model kun je hiervoor nemen: http://carlosmartinezt.com/2010/06/technology-adoption-life-cycle/
  Dit model eerder voor vermarkten van producten bedacht, maar dit geldt voor iedere verandering in de maatschappij / samenleving. De Pragmatische mens moet nu mee, dat is nu de uitdaging. Dus aan het werk iedereen! Deel zoveel mogelijk op twitter en op facebook of waar dan ook. Dan komen we er.

 9. Xandra says

  Ik denk er net zo over!
  De vleesschandalen hadden er ook nog bijgekund…

 10. Een goed teken dat de kritische wakkere massa in zicht is! Ik mis alleen nog het heilige huisje dat wetenschap heet. De hoeveelheid ‘wetenschappelijk bewezen’ schadelijke zaken die ons al decennia lang in de maag worden gesplitst, is niet te tellen. Van asbest tot cholesterolverlagers, van psychofarmaca en GMO’s tot gesynthetiseerde additieven. Wetenschap zelf is, zeker sinds de markt er haar intreden heeft gemaakt, diepziek en krijgt onterecht nog autoriteit toegedicht.

 11. De duurzame meisjes schrijven mee aan de genetische code voor een oneindig bloemenveld van prachtige sneeuw kristallen. Sneeuw kristallen die ondanks hun pracht, bouwstenen zullen vormen voor een exponentieel groeiend aantal sneeuwballen.

  Laten wij allen schrijven. Laten wij allen delen. En laten wij allen rollen tot de top van de berg die voor ons ligt. Dan bouwen wij daar sneeuwpoppen als symbolen van onze herwonnen menselijkheid.

 12. Bianca van Schaik says

  Heel goed, sterk en duidelijkgeschreven ook mooi om te zien dat dit artikelen niet 1 issue aankaart maar een heleboel tegelijkertijd zonder mensen voor te kauwen wat ze moeten denken.

 13. Michael Jacobs says

  Citaat: “Zolang wij niet het heft in eigen handen nemen zal daar niet veel aan veranderen.” Dat riekt naar bedrog. Echt wakker worden betekent, eerlijk erkennen dat je je wereld zelf bedenkt en mee-creëert, en dat zij je op ieder moment een spiegel voorhoudt. Wakker worden betekent, erkennen dat je zélf hebzuchtig bent, en dat je zélf meer macht en controle wenst. Wakker worden betekent, erkennen dat niet ánderen jou in de maling nemen – dat doe je zelf. Terwijl je met één vinger beschuldigend naar buiten wijst, zijn drie andere vingers van je hand naar binnen gericht. Naar jou.

 14. Pierre says

  Hoi,
  Ik denk dat jullie de gevoelens van veel mensen super goed omschrijven.. Weet in ieder geval dat de tekst die ik heb gelezen al heel vaak in mijn gedachten hebben rond gedwaald, een gevoel van ontevreenheid geven en dat ik toch nog steeds niets mee heb gedaan….sterk dat jullie zich verzetten en ook opschrijven dat jullie het er niet mee ens zijn en het anders willen doen, mijn steun hebben jullie…….

  Pierre

 15. werner de gruijter says

  Ja, helemaal mee eens – maar laten we realistisch blijven… Een paar terreuraanslagen verder en de oorlogszuchtigen hebben het tij volledig mee. De toekomst laat zich niet voorspellen – er zijn altijd onvoorziene ontwikkelingen.

  Wil je verandering, dan zul je de zaken niet moeten afwachten tot er een ‘kritische massa’ als vanzelf ontstaat (en je dus niets hoeft te doen). Kortom, uit die luie stoel en organiseer. Want als de lichten doven in Europa (God verhoedde het!), dan komt dat doorgaans door een gebrek aan intensiteit bij hen die slechts in naam zeggen te vechten voor de goede zaak.

  Wakker worden en tijd om op te staan dus…!

 16. Met veel eens, duurzame dames (dat bekt nog lekkerder, allitereert!)
  ja die tijd dat je dacht dat iedereen het beste met je voorhad…
  Ik denk toch dat het tijd wordt om kinderen met meer wantrouwen op te voeden… das duidelijk. Worden ze later niet zoveel bedrogen

  • Helen Buijs says

   Breng je kinderen liever met naastenliefde en een heldere kijk op het leven groot Renzo. Dan kijken ze later recht door alle schimmige zaakjes heen.

 17. Wauw! Wat een krachtig artikel en een fijne website.
  Alleen hoe bewuster is wordt, hoe minder makkelijk mijn leven is.
  Ik sta vroeg op om mijn eigen brood te bakken, ben na mijn werk met mijn kleine groenten en kruidentuintje bezig om me vervolgens op de avond maaltijd te storten en als de kinderen in bed liggen zijn er nog klusjes als: het eten van morgen, zelf zeep of schoonmaakmiddelen maken, spullen repareren of iets nieuws maken. En sinds ik zo min mogelijk dierlijke producten eet, kan ik ook niet zomaar ergens een lunch kopen, maar ben ik altijd voor al mijn maaltijden voorbereid.. Hoe doen jullie dat?

  • Helen Buijs says

   Dank voor de complimenten Maaike. En wauw, jij bent een duurzaam voorbeeld voor velen!
   Gelukkig wonen wij in een grote stad waar steeds meer keuze is op het gebied van biologisch, vegetarisch en zelfs veganistisch eten. Dus ook buiten de deur zijn genoeg opties om een gezonde hap te bemachtigen.

  • Suus says

   Door samen te werken met anderen. Bonen burgers ruilen en zelfgemaakte tussendoortjes. En brood zou ik er zoveel mogelijk uit laten. Scheelt weer… eet lekker groenten s ochtends soep, ei… avocado en banaan. Smoothies.

   Succes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *