Probeer je bewuster te leven en op je keuzes te letten, maar valt het nog niet mee om duurzame kleding te shoppen? Maak het jezelf makkelijker: met deze tips wordt duurzaam shoppen leuk!
Dat de kledingsector aan verandering toe is, staat als een paal boven water. Productieprocessen zijn niet goed voor mens en milieu. Het hoge tempo van de modebranche zorgt voor overconsumptie. Bekijk de documentaire True cost maar als je nog je twijfels hebt. Met ons koopgedrag houden we bovendien deze situatie in stand. Maar hoe geef je een bezigheid op waar je lol aan beleeft?
Want ‘shoppen moet wel leuk blijven,’ hoor ik je denken. Kleding kopen geeft je een goed gevoel. Je koopt een nieuwe broek als je een tegenvaller hebt op je werk. Onmogelijk om dat te veranderen, denk je misschien. Maar echt, je modebewustzijn hoef je niet op te geven. Winkelen kan nog steeds plezierig zijn, ook als je beter let op wat je koopt. Boeken vol zijn er geschreven over hoe je gewoontes kan veranderen. Een makkelijke manier is: maak het leuk.
Bij mij is de ervaring van het shoppen juist omgekeerd. De optelsom van veel grote winkelketens vol goedkope rommel die me geen plezier meer boden, alle misstanden in de kledingsector die aan het licht kwamen en mijn bijdrage willen leveren door bewuster consumeren, bracht mij automatisch bij een ‘slow fashion’ stijl. Nu geniet ik ervan om met een kleine kledingkast uit de voeten te kunnen en mijn geld uit te geven aan mooie ‘goede’ spullen.
Hier 10 tips voor leuk, fashionable én duurzaam shoppen. Veel plezier!
1. Detox kledingkast en geest
Minder kleding kopen, stap 1 voor een duurzamere shoppinggewoonte, is voor de grootste shopfanaten vast de allermoeilijkste hobbel. Kijk eens in je kledingkast, hoe vaak draag je elk kledingstuk? Zijn er ook kleren die je eigenlijk nooit draagt of zelfs nooit gedragen hebt? Zou je ze missen als ze er ineens niet meer waren? Opruimgoeroe Marie Kondo zou heel duidelijk zijn: alles waar je niet ‘happy’ van wordt kan de deur uit. En wacht nu eens een tijdje met kopen tot je echt iets nodig hebt. Wedden dat het even duurt? Heb je mooi de tijd om een boek te lezen, je oude oma te bezoeken of de documentaire The True Cost te kijken.
2. Maak het jezelf makkelijk: draag zwart
Je gaat met elk seizoen mee, en met wat de winkels je brengen. Maar omdat de trend elke paar maanden weer een ander kleurtje is, koop je je suf. De truc? Als je dan toch minder gaat kopen, ga voor een kledingkast vol zwart, zwart en zwart. Mijn collega Corine zweert erbij en is altijd stijlvol gekleed. Een andere kleur mag natuurlijk ook… Mijn zusje is bijvoorbeeld groot fan van blauw. Of kies voor de traditionele spijkerbroek met witte blouse, nog steeds het uniform voor de sexy vrouw. Als je niet elk half jaar iets nieuws hoeft te kopen moet het kledingstuk een tijdje meegaan, liefst zo lang mogelijk. Meer geld om uit te geven aan dat ene mooie kledingstuk dus!
3. Maak je kledingkast ready-to-go
Je kent dat moment dat je ’s ochtends voor je kledingkast staat en niet weet wat je aan moet trekken? Terwijl de tijd tikt en de trein toch echt niet op je wacht. Niet dat je geen keuze hebt, genoeg broeken, truien en blouses. Maar wat past bij wat? Je ziet door de bomen het bos niet meer. De oplossing: maak vaste setjes of koop kledingstukken die makkelijk combineren. Dat ene leuke shirtje dat eigenlijk niet je kleur is en bij geen enkele broek, rok of gelegenheid past, lekker in de winkel laten liggen. Geen moeilijke keuzes meer in de ochtend, meer energie voor werk of echt belangrijke zaken.
4. Creëer je eigen stijl
Vind je de vorige voorbeelden te saai of ben je bang dat je niet genoeg opvalt? Creëer je eigen stijl! Een aantal basiskledingstukken vul je aan met unieke, opvallende exemplaren die langer meegaan. Voor veel vrouwen (en steeds meer mannen) is winkelen vooral de zoektocht naar dat ene bijzondere item dat jouw kledingkast compleet maakt en jou perfect staat. Oftewel: je houdt wel van een uitdaging. Duurzaam shoppen is precies dat: moeite doen om díe outfit te vinden die jou blij maakt.
5. Shop lekker écht mooie spullen
Weet je nog, dat t-shirt dat je in je jeugd hebt gekocht? Zo groot en wijd. Grote kans dat dit kledingstuk nog ergens in je kast ligt, dat je erin slaapt of als stofdoek gebruikt. Hoe dat kan? Dat shirt is van kwalitatief goed materiaal, bedoeld om lang mee te gaan. Tegenwoordig liggen Pull&Bear, Other stories en Forever21 vol met last-season kleertjes, schoenen, sieraden. Het ziet er mooi uit, maar ondertussen is het gemaakt voor maar één seizoen, of één feestje.
Duurzaam shoppen is dus ook: écht mooie spullen kopen van écht goede kwaliteit. Beter materiaal kost je ietsje meer, maar bespaart je op de lange termijn veel geld. Terwijl je tegelijk minder grondstoffen verspilt. Even sparen en dan spenden! Bijkomend voordeel: het ziet er mooier uit en draagt vaak veel prettiger.
Prijs kan ook de reden zijn dat je bewuste kledingmerken nog niet hebt ontdekt. Steeds meer merken letten erop stoffen te gebruiken met een minder schadelijke uitwerking op mens of milieu. Dat kost wat meer, maar je kunt dan wel met een gerust hart de winkel uitlopen.
Weten wat duurzame stoffen zijn is alleen nog niet zo makkelijk. Op de checklist van Milieucentraal of de wiki van WatMooi vind je uitgebreide informatie. Voor het gemak ga ik naar winkels waar ze bij de inkoop enkel bewuste producten kiezen, zoals Charlie&Mary, Het Faire Oosten en BrandMission. Hoef je niet steeds in labels te speuren naar woorden als ‘conscious, ‘eco’ of ‘bio’.
Mijn little black dress komt nu van Wunderwerk, een Duits merk dat experimenteert met nieuwe stoffen, en mijn sokken zijn – lekker zacht – van bamboe. Voor de mensen met een krappe beurs: zelf lukte mij dit overigens pas toen ik een baan en meer te besteden had. Hoewel, achteraf had ik voor een aankoop als een winterjas toch beter kunnen sparen voor een duurder en warmer exemplaar, dan elk jaar kou te lijden in een nieuwe van slechte kwaliteit…
6. … of shop (bijna) gratis!
Het allerduurzaamst is kleding die al gemaakt is. Toevallig is dit ook gelijk de allergoedkoopste manier om een nieuwe outfit te scoren! De laatste paar jaar deelt mijn vriendinnengroep kleding onderling. Een leuk jurkje lenen voor een feestje of ski-kleding voor je weekendje Oostenrijk doe je waarschijnlijk al. Maar een vriendin blij maken met dat shirtje dat jij nooit draagt, maar haar ook goed staat? Of maak er een dagje van en ga naar een grote markt als de IJ-hallen op de Amsterdam NDSM-werf. Duurzaam shoppen, maar ook praktisch gratis én gezellig. De ideale plek voor die spannende zoektocht naar dat unieke pareltje van een kledingstuk voor een paar euro.
Een vriendin van mij is iets kieskeuriger met haar kleding. Tweedehands kleding vindt ze snel van slechte kwaliteit. Herken je je hierin, kijk dan in duurdere buurten naar tweedehands winkels. Vaak met designkleding wat amper gedragen is. Bonustip: verdien je nieuwe aankopen weer terug door de weinig gedragen kledingstukken in jouw kast te verkopen op Marktplaats of een site als Swopster.
Overigens is het waarschijnlijk slechts een kwestie van tijd voordat gedragen stof geheel herbruikbaar is voor nieuwe kleding. Het merk MudJeans – die de primeur had met het leasen van jeans – heeft deze lente al de eerste spijkerbroeken gerecycled.
7. Wees creatief: upcycle, downcycle
Wist je dat je van creatief bezig zijn geluksstofjes aanmaakt in je hersenen? Je komt in je rechterhersenhelft, in een ‘flow’. Tijdens het kleuren, breien of timmeren is even geen ruimte voor gepieker en werkstress. Dus voor de creatievelingen en geduldigen onder ons: maak of vermaak je eigen kleding! Je moeder of oma weet vast nog wel hoe, of doe een cursus.
Voor ‘upcyclen’ kun je ook terecht bij professionele ontwerpers als R.I.M.A. Zij maakt kledingstukken naar jouw maat en smaak uit afgedankte materialen. Zo loopt vriendin Sharon al drie winters in een plaatje van een winterjas, getoverd uit superwarme oude wollen dekens. Annienke maakte voor mijn jongste zusje een jeans-turned-jacket van een favoriete spijkerbroek (‘die ik al heel lang had gedragen’). ‘Downcyclen’ betekent bijvoorbeeld een t-shirt hergebruiken als boodschappentas.
In deze categorie valt voor mij ook je trui laten maken als er een klein gaatje in zit in plaats van een nieuwe kopen. Of je schoenen laten maken als de zool versleten is. Voor een paar euro of een paar tientjes kun je weer een jaar of wat vooruit. Niets om je voor te schamen, deze zuinigheid, de kleer- en schoenmakers beleven weer goede tijden. Stimuleer je gelijk deze ambachten en de lokale winkeliers!
8. Wees trots op je aankoop
Wil je écht blij zijn met en trots op wat je draagt, koop kleding waar niemand voor hoeft te lijden. Je kunt je geld maar één keer uitgeven. Spend it wisely.
Bij een wel heel goedkoop kledingstuk weet je gelijk dat je iets in handen hebt waar (teveel) voor geleden is. Hoeveel fabrikanten de prijs ook kunnen drukken door veel producten af te nemen, een shirtje voor 5 euro dekt nooit alle kosten, van ontwerp, productie, vervoer, tussenhandel. Iemand in die keten betaalt het deel wat jij niet betaalt. Denk Bangladesh en ingestorte onveilige fabrieken. Chinese meisjes met knijpers op hun ogen achter de naaimachine voor jouw spijkerbroek.
Organisaties als Schone Kleren campagne en Fair Wear foundation werken hard aan eerlijker mode en geven informatie over duurzaam gedrag van kledingmerken. Check jouw favoriete merk op www.rankabrand.nl of doe meer inspiratie op in de stylegids van Talking dress. Persoonlijk ben ik fan van Nudgie Jeans en Studio Jux, zie de verkooppunten bij Tip 5. Ook leuk om bewuster je geld uit te geven: zelf tijdens het shoppen verkopers eens vragen naar de herkomst van hun producten.
9. Koop kleding met een mooi verhaal
Ik sluit af met mijn favoriete tip. Heb jij een vriendin die een unieke sjaal voor jou breit op verzoek? Zit er bij jou om de hoek een winkeltje van een stel ondernemende vrienden die op een verantwoorde manier hun eigen sieraden maken? Je betaalt misschien iets meer en ok, het is niet altijd 100% duurzaam, maar je kledingstuk is one-of-a-kind. Tegelijkertijd steun je een wereld waarin kwaliteit, vakmanschap en met aandacht mooie dingen maken belangrijker is dan een zo klein mogelijk prijsje.
En je hebt keus genoeg, want steeds meer bedrijfjes hebben een product met een mooi win-win verhaal. Met een paar Toms aan je voeten help je een kind ook aan een paar schoenen, hoe leuk is dat! Of dichter bij huis, koop een sjaal van Granny’s finest, een bedrijf dat oudere Rotterdammers al breiend uit hun isolement haalt.
Jullie tips:
- www.unikblends.com voor een unieke outfit die nooit uit raakt, in een hip afrikaans stofje.
- Kuyichi voor casual kleding, waaronder de befaamde spijkerbroeken.
- Voor de outdoor sportievelingen: www.patagonia.com.
- Op www.omtochcreations.nl vind je oude sjaals met een tweede leven als kunstwerk.
- Verkoop kleding die je niet meer draagt met een filmpje op de app Biddy. Je inkomsten kun je doneren aan een goed doel!
- Karine van Fairly Dressy verkoopt door haar ontworpen en door vrienden gemaakte jurkjes van biologisch katoen in haar webshop.
- Slippers nodig? Vergeet Havanas, Amazonas heeft de eerste 100% gerecyled rubberen (en biologische afbreekbare) teenslippers te koop.
De Duurzame Meisjes horen graag wat jij vindt! Post jouw opmerking of duurzame shoptip in een reactie hieronder.
Mooi verhaal en helemaal waar ook! Merken die duurzaamheid hoog in t vaandel hebben en nog niet genoemd zijn zijn Kuyichi en Patagonia. Google maar eens ‘worn wear Patagonia’. Leuk ook dat bamboe als materiaal wordt genoemd! Iets duurder vaak maar veel duurzamer dan biokatoen. En het draagt heerlijk! Naast sokken kun je er ook onderkleding, shirts, sjaals (en zelfs fietsen!) van krijgen. Hoe tof is dat?!
Dank Joep voor je reactie en de extra tips! Ik ga ze gelijk onder het artikel plaatsen.
En cool dat je in de Bamboe fietsen zit. Ik kom toevallig net van de winkel met een eco-mascara in een bamboe jasje (http://www.zaomakeupshop.nl/).
Bij zwarte kleding worden er toch chemische stoffen gebruikt? Dat is toch niet duurzaam en ecofriendly? En is ook slecht voor de mensen die die stoffen moeten gebruiken.
Verder wel goede tips.
Dank Anne en ik had geen idee joh, van die zwart kleurstof! Heb je misschien een link om daar meer over te vertellen? Welke kleur zou dan het beste zijn om je helemaal in te hullen? 😉
Volledig eens met punt 4 , check out http://www.unikblends.com
Leuke tip Christy! Een vriendin van mij is soms in Tanzania en laat daar dan de mooiste en origineelste kledingstukken maken, maar dat kan dus ook gewoon in Nederland…
Gaaf artikel, ben het helemaal met je eens. Mijn probleem met tweedehands is vaak de maat en het materiaal. Plus size kleding en schoenen maar 42/43 zijn maar moeilijk te vinden. En dan kan ik ook nog eens niet tegen synthetische stoffen. Ga er maar aan staan. Daar liggen nog veel mogelijkheden denk ik.
Zelf ben ik trouwens ook een van die duurzame, ambachtelijke ondernemers uit puntje 9. Van sjaals die ik vind bij de kringloop (of sjaals die ik brei/haak van wol die ik vind bij de kringloop en op marktplaats) maak ik in combinatie met lontwol unieke, duurzame en heerlijk warme gevilte shawls. Deze verkoop ik online en op markten in de omgeving. Mijn droom is dat er een moment komt waarop ik hiervan kan leven, voorlopig blijft het een hobby naast werk en gezin. Maar neem vooral eens een kijkje op mijn website: http://www.omtochcreations.nl
Hai Marianne, dank voor je compliment! En wat betreft je probleem, moet ik denken aan hoe ik op de Koningsdagvrijmarkt eerst naar postuur en smaak van de verkoopster keek, voordat ik naar het kraampje. Misschien kun je zo gerichter markten afstruinen? Of je begint je eigen ruilsite voor jouw maat! 🙂 En duurdere tweedehands winkeks hebben misschien betere materialen? Maar ja, wel balen natuurlijk. Vintage 50s-kleding past bijvoorbeeld vaak ook maar een bepaald figuur en iedereen met maat 38 schoenen… Succes én hopelijk ook lol bij je zoektocht! Je link met de kunstwerkjes van sjaals zet ik onder het blog!