Milieu
Leave a comment

Stedentrip. Met het vliegtuig of toch met de trein?

Mijn vriend en ik gaan een weekendje naar Berlijn. Een stad waar we sinds ons 3,5 jaar durende relatie al meerdere keren zijn geweest. Het is een stad waar ik mij absoluut thuis voel. Berlijn bruist van de creatieviteit en duurzaamheid staat hoog in het vaandel.

De vorige keren zijn we met de auto gegaan. Het is niet als of je je auto in Berlijn veel gebruikt. Het is namelijk veel leuker om met het openbaar vervoer te gaan. Aangezien autorijden niet zo goed is voor het milieu zouden we nu eens kijken wat het kost om met de trein te gaan. Mijn vriend twijfelde nog, ‘Voor dat geld kunnen we net zo goed vliegen en dan ben je er eerder.’ Vliegen is het meest vervuilend tijdens het opstijgen en landen dus zo’n korte vlucht was voor mij geen optie. En de trein heeft zoveel meer charme!

Maar is het wel schoner om met de trein naar Berlijn te gaan dan met de auto? Of is autorijden toch het minst vervuilend? En hoeveel CO2-uitstoot scheelt de trein eigenlijk met het vliegtuig?

Nu zijn er heel veel onderzoeken naar gedaan. Ik heb er verschillende bekeken. En eigenlijk zeggen ze allemaal allemaal hetzelfde. De trein is het minst milieu vervuilend. Erg kort door de bocht gezegd vervuilt een vliegtuigpassagier minstens tienmaal meer dan een treinreiziger. Oké duidelijk.

Op de website ecopassanger.org maken ze het je helemaal makkelijk. Je vult je bestemming in en er wordt gelijk uitgerekend wat de meest duurzame manier van reizen is. In overzichtelijke staafdiagrammen komt de winnaar uit de bus. Zie hieronder mijn amsterdam – Berlijn trip score…

Schermafbeelding 2016-01-19 om 15.18.07

Scherp detail we produceren wel meer afval met zo’n volle trein. Of zouden ze met human toxicity onze uitwerpselen bedoelen?
Anyway, supersimpel dus! Check jij bij je volgende stedentrip ook even wat de meest duurzame manier van reizen is? Wie weet ga je ook onverwachts op een romantische treinreis.

 

De duurzame meisjes horen graag wat je van dit onderwerp vindt!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *